fredag 12 mars 2010

Välfard börjar vid 100mbit/s

Idag har internet varit slöare än slött, stundstals misstänkte jag att vi hade överraskningsattackerat Taiwan och de därmed har skurit av havskablarna för all jävla internet intill Kina som first line of defence.

Under de närmaste 3 åren har internet och samhället i Kina blivit mer kontrollerat, mer som på den gamla goda tiden. Efter att i ett decennium gradvis släppt bevakning på var man bor, hur man bor, vart man reser och vad man reser - har staten med hjälp av olika mer eller mindre legitima skäl dragit åt svångremmen för det så kallade friheten. Först var det på grund av OS och upproren i Tibet. Då togs Youtube ned och man var tvungen att börja söka speciellt inresetillstånd för att turista i Tibet som utlänning. I skrivande stund kostar ett sådant tillstånd ca 10k RMB om man vill resa utan "hjälp" av resebyråer.

Sen var det 60-års jubileum på Folkrepubliken Kina, och Facebook, twitter, blogger och lite annat smått och gott har också blivit blockat.

I år är det expo i Shanghai och internet har fan aldrig gått trögare. Google är på väg ut ur landet, alla samtal från utlandet är avlyssnade och snart kommer de väl att faktiskt göra något åt alla VPN och tunnlar som folk använder för att komma runt den kinesiska brandväggen.

Kina är på många sätt ett fantastiskt land fullt av spännande natur, kultur och framtid. Man lever i på många sätt fritt och jämställt land. Här finns mycket mer möjligheter än förbud. Speciellt med tanke på hur bra staten är på att dölja och försköna (vad sägs om att ALLA hus som man ser från gatan i Shanghai har fått nya fasader och fönster inför expot?) men censuren, dess skugga finnes över oss alla, ständigt.

Tänk på det nästa gång medierna i Sverige återigen målar upp Rut-avdraget som slipstenen i årets valdebatt. Huruvida man ska få avdrag på skatten när man hyr städhjälp eller att diskutera om man tolererar censur och avlyssning.

1 kommentar:

SweJens sa...

Nu kommer du hem till min och Stinsen nya lägenhet och surfar 100mbit (upp/ner). Du får gå in på vilka sidor du vill.